Atbildes, kuras tu meklē

Meža un medību fauna, medniecība


sicista meža sicista (Sicista betulina) — māņlēcējpeļu dzimtas (Zapodidae) suga. Mazs, pelei līdzīgs, siltumu mīlošs grauzējs. Ķerm. gar. 6—8 cm, masa 6—10 g. Aste tieva, garāka par ķermeni. Apmatojums dzeltenruds līdz rūsganbrūns, ar melnu akotmatu piejaukumu. Pāri mugurai no galvas līdz astei melna svītra. Vēderpuse gaišāka, pelēcīga vai dzeltenīga. Ljā sastopama samērā reti. Dzīvo mežos un daļēji atklātās ainavās, labprātāk — skrajās, saulainās mīksto lapkoku audzēs. Visēdāja. Galv. barība — kukaiņi, to kāpuri, zirnekļi, gliemji, sliekas. Ēd arī ogas, sēklas, lakstaugu mīkstās daļas. Ļoti kustīga, veikli kāpelē pa koku un krūmu zariem un augstu zāli, par tvērējorgānu izmantojot asti. Aukstos gada mēn. (X—V) pavada ziemas guļā. Vairošanās periods ilgst no V līdz VIII. Vairošanās midzeni ierīko trupošos lapkoku celmos, stumbeņos un vēl stāvošos stumbros, zem mizas satrunējušajā koksnē veidojot ~2 cm platas ejas. Metienā visbiežāk 4—5 mazuļi. Tie atstāj midzeni un sāk patstāvīgu dzīvi ~40 dienu vecumā. Dzimumgatavību sasniedz nākamajā gadā. Ljā ir aizsargājama.

J. Ozoliņš

© Apgāds "Zelta grauds", 2005