Atbildes, kuras tu meklē

Meža un medību fauna, medniecība


vālodze (Oriolus oriolus) — vālodžu dzimtas (Oriolidae) suga. Dziedātājputns. Ķerm. gar. 24—25 cm, masa ~75 g. Apspalvojums ♂koši dzeltens, spārni un aste melni, knābis sarkans, starp aci un knābi melns laukums. ♀ mugurpuse zaļganpelēka, virsaste dzeltenīga, vēderpuse pelēkbalta ar tumšiem raibumiem, spārni un aste brūni, laukums starp aci un knābi pelēks. Lidojums viļņveidīgs. parasti uzturas koku lapotnē. Dziesma ļoti melodiska, skanīga, atgādina flautas skaņas «fiu-luūū». Sauciens — ķērcošs «vhēēe». Izdod arī citas skaņas. Ljā piemērotos biotopos sastopama bieži (ligzdo 30 000—50 000 pāru). Gājputns, ziemo Āfrikā. Ljā uzturas V—IX. Dzīvo dažāda tipa mežos, visbiežāk lapkoku (it īpaši platlapju) mežos upju tuvumā, kā arī kultūrainavā. Pārtiek gk. no kukaiņiem, to kāpuriem un kūniņām, ēd arī ogas un augļus. Barību parasti meklē koku un krūmu lapotnē. Ligzdo augstu lapu kokos. Ligzdu iekarina tievāku zaru žāklē. Ligzdu taisa abi putni no sausas zāles, tāsīm, lūkiem; izklājumā smalki stiebriņi, vilna, spalvas. Dējumā 3—5 baltas vai dzeltenīgas olas ar tumšākiem plankumiņiem. Gadā 1 perējums. Perē gk. ♀. Perēšanas ilgums 14—15 dienas. Mazuļi ir ligzdguļi. Pēc ligzdas atstāšanas ģimene turas kopā līdz aizceļošanai.

I. Vilka

© Apgāds "Zelta grauds", 2005