Atbildes, kuras tu meklē
Bezdelīgu piekūns

Meža un medību fauna, medniecība


bezdelīgu piekūns (Falco subbuteo) — piekūnu dzimtas (Falconidae) suga. Plēsējputns ar ļoti smailiem spārniem un samērā īsu asti. Ķerm. gar. ~33 cm, masa ♂ ~180 g, ♀ ~240 g. Apspalvojums mugurpusē tumši zilganpelēks, vēderpuse gaiša, bieži rūsgana, ar tumšiem plankumiem. Augšstulmu un zemastes spalvas rudas. Galva tumša, gandrīz melna, arī bārdas svītra melna. Uzacs svītra gaiša, pakakle balta. Acis tumšbrūnas. Knābja vaskādiņa un kājas dzeltenas. Jaunie putni mazāk spilgti. Lidojumā ātri spārnu vēzieni mijas ar īsu planējumu. Sauciens — skanīgs, ātrs «kī-kī-kī-kī». Ljā ir visbiežāk sastopamais piekūns (ligzdo 400—1000 pāru). Gājputns. Ziemo Āfrikā. Ljā uzturas IV—IX. Dzīvo skrajos, gk. priežu mežos, kas mijas ar atklātām ainavām. Pārtiek no sīkiem putniem, kā arī no spārēm u.c. lidojošiem kukaiņiem. Medījumu ķer gaisā, dažkārt arī apēd, lidojumu nepārtraucot. Medījot putnus, spēj lidot ļoti ātri. Ligzdo kokos 10—20 m augstumā. Ligzdu netaisa, izmanto citu putnu (kraukļu, vārnu) ligzdas. Dējumā 2—4 smilškrāsas olas ar tumšbrūniem raibumiem. Gadā 1 perējums. Perē tikai ♀, ♂piegādā tai barību. Perēšanas ilgums ~30 dienas. Mazuļus baro abi vecāki. Mazuļi paliek ligzdā ~30 dienas. Ģimene turas kopā līdz aizceļošanai. Ligzdot sāk 1 g. vecumā.

I. Vilka

© Apgāds "Zelta grauds", 2005