Atbildes, kuras tu meklē

Meža un medību fauna, medniecība


garastīte (Aegithalos caudatus) — garastīšu dzimtas (Aegithalidae) suga. Viens no mazākajiem Ljas putniem (ķerm. gar. ~14 cm, masa 8—9 g) ar ļoti garu asti (~9,5 cm). Mugurpuse tumša, vēderpuse iesārti balta. Aste melna ar baltiem plankumiem sānos. Galva pilnīgi balta. Acis, knābis un kājas melni. Jaunajiem putniem mugurpuse brūngana, vēderpuse gaišā smilškrāsā, vaigi tumši. Dziesma — smalks trellis — dzirdama reti. Ļoti raksturīgs kluss sauciens «tčrr-tčrr-tčrr», lidojumā «ce-ce-ce». Ljā sastopama bieži visā terit. (ligzdo 20 000—40 000 pāru). Nometniece, daļēji arī klejotāja un ceļotāja. Dažos gados notiek invāzijas. Dzīvo mitros lapkoku un jauktos mežos, bieži jaunās vai vid. vecuma alkšņu un bērzu audzēs, kā arī aizaugušos parkos un dārzos. Pārtiek no sīkiem kukaiņiem un zirnekļiem, ko salasa gk. koku un krūmu lapotnē. Ligzdu taisa no ķērpjiem, sūnām, spalvām, vilnas, zirnek-ļu tīmekļiem, bērzu tāsīm. Tā ir lodveidīga, ar nelielu skreju augšpusē; atrodas koku vai krūmu zaru žāklē tuvu pie stumbra pat līdz 15 m augst. virs zemes. Dējumā 7—8 iesārti baltas olas. Gadā 1—2 perējumi. Perē tikai ♀. Perēšanas ilgums 13—14 dienas. Mazuļi paliek ligzdā ~2 nedēļas, tos baro abi vecāki. Ģimene turas kopā vēl ilgi pēc ligzdas atstāšanas — visu rudeni un ziemu.

I. Vilka

© Apgāds "Zelta grauds", 2005