Atbildes, kuras tu meklē

Meža un medību fauna, medniecība


dzeguze (Cuculus canorus) — dzegužu dzimtas (Cuculidae) suga. Putna ķerm.gar. ~33 cm, masa 120 g. Apspalvojums pelēks (♀ dažkārt brūns), lidspalvas un astes spalvas tumšākas, vēderpuse ar tumšām šķērssvītrām. Jaunie putni tumšbrūni raibumoti. Galva samērā maza, knābis nedaudz liekts. Spārni gari, šauri. Aste gara, noapaļota. Lidojumā atgādina vanagu. ♂dziesma — raksturīgais sauciens «ku-kū», ♀ — skanīgs trellis «kliklikliklikli», kas dzirdams gk. vairošanās periodā V—VII. Ljā sastopama bieži visā terit. (ligzdo 25 000—35 000 pāru). Gājputns, ziemo tropiskajā Āfrikā. Ljā uzturas IV b.—IX. Dzīvo skujkoku un lapkoku mežos, parkos, koku puduros. Pārtiek gk. no kukaiņiem, it īpaši no tauriņu kāpuriem, arī matainajiem, ko citi putni neēd. Tādēļ meža ekosistēmā ieņem īpašu nišu. Dažkārt ēd arī zirnekļus, simtkājus, sliekas, gliemežus, mazas vardītes, mazo putnu olas, ogas, sēklas un pumpurus. ir tipisks ligzdošanas parazīts — ligzdu tā netaisa, bet olas pa vienai dēj citu putnu (erickiņa, baltās un dzeltenās cielavas, lukstu čakstītes, sarkanrīklītes, dažādu s. ķauķu, čipstu) ligzdās. Katra ♀ dēj tikai vienas s. saimniekputnu ligzdās. ♀ sezonā izdēj 9—22 olas, kas līdzīgas ligzdas saimniekputna olām. olas var būt zilas, pelēkraibas vai gaišas ar tumšākiem raibumiņiem. Dzeguzēns izšķiļas pēc 12 dienu ilgas perēšanas. Jau pirmajās dzīves dienās tas izgrūž no ligzdas audžuvecāku olas vai mazuļus. Ligzdā dzeguzēns paliek >20 dienu. Arī pēc izlidošanas audžuvecāki to vēl pāris nedēļas baro.

I. Vilka

© Apgāds "Zelta grauds", 2005