Atbildes, kuras tu meklē

Meža un medību fauna, medniecība


vāvere (Sciurus vulgaris) — vāveru dzimtas (Sciuridae) suga. Neliels grauzējs ar slaidu ķerm. un garu, kupli apmatotu asti. Ķerm. gar. 16—25 cm, masa 200—390 g. Ziemā ausu galā pagarinātu matu pušķis. Apmatojuma krāsa pa sezonām un individuāli ļoti mainīga — vasarā sarkanbrūna līdz gaiši sarkanbrūna, ziemā pelēka līdz pelnpelēka; vēders balts. piesaista uzmanību ar veiklām un graciozām kustībām gan kokā, gan uz zemes. Uz zemes pārvietojas ar 20—40 cm gariem lēcieniem, pakaļkājas izsviežot priekšā priekškājām, un atstāj raksturīgas četru pēdu nospiedumu grupas. Ljā reģistrēti ~33,4 tk (2002. g.). Sastopama visā terit. samērā vienmērīgi. Dzīvesvietas izvēlē samērā plastiska — meža, pat parku dzīvnieks. Biežāk uzturas skujkoku un vid. vecuma jauktās skujkoku-lapkoku audzēs. apdzīvotajā terit. ir vairāki midzeņi. Vairošanās midzeni tā ierīko lapkoku stumbru dobumā vai pašas gatavotā, ar sūnu izklātā, biezā lodveida ligzdā, kas parasti atrodas eglēs. Vasarā dzīvo ģimenē, ziemā pa vienai. Ja barības trūkst, tad klejo. Aktīva dienā. Galv. barība — skujkoku sēklas, rieksti, zīles, ogas, arī sēnes. Dažkārt ēd kukaiņus, mazo meža putnu olas un mazuļus. Koku dobumos uzkrāj barības rezerves, ko izmanto ziemā. Monogāms dzīvnieks. Gadā var būt 2 vai 3 metieni. Riesto III b. (1. riests). Grūsnības ilgums 39 dienas. Mazuļi (biežāk 3—5) piedzimst V—VI sāk.; 2. metienā (VII b.—VIII) to ir mazāk. ♀ mazuļus zīda 40—45 dienas. Mazuļi kļūst patstāvīgi 2 mēn. vecumā. Dzimumgatavību sasniedz nākamā gada ziemas beigās (1. metiens). Mūža ilgums 6—7 gadi. Dabiskie ienaidnieki — meža cauna, kraukļi, vārnas, arī kaķi. Skaita dinamika atkarīga no galv. barības augu sēklu ražas. Visvairāk ir bagātīgas egļu, priežu un ozolu sēklu ražas gados. Medījams dzīvnieks (1.X—15.III). Sekmīgākās ir medības ar suni (laiku). Ljā gandrīz nemaz netiek medītas, jo pēc to ādām nav pieprasījuma.

V. Gaross

© Apgāds "Zelta grauds", 2005